2/2 – Chilli papričky: středobod trendu pikantních potravin

Chilli papričky pocházejí z rostlin Capsicum Annuum nebo Capsicum Chinense, které se liší svým vzhledem. Rostliny jsou obvykle keřovité a v závislosti na odrůdě dosahují výšky 1 až 4 metry. Tyto rostliny kvetou a z jejich květů se získávají chilli papričky.

Takto vypadají některé z nejoblíbenějších odrůd chilli papriček:

Habanero – tyto papričky začínají zeleně, pak dozrávají do žluté, červené, oranžové nebo bílé barvy. Měří 1 až 2,5 cm na délku a jsou téměř stejně široké.

Cayenne – Tyto papričky jsou velmi jasně červené, tenké a špičaté. Obvykle jsou 3-5 palců dlouhé a běžně se suší.

Jalapeno – Tyto papriky začínají jako jasně zelené a při dozrávání tmavnou. Jalapenos mají téměř voskovou slupku a obvykle dorůstají délky 4-6 palců.

Poblano – Tyto papriky začínají tmavě zelenou barvou a dozrávají do hnědé nebo červené barvy. Poblano mohou být stejně velké jako papriky, ale jsou tenčí a špičatější.

Papriky – Papriky mohou mít různé výrazné barvy: Červená, žlutá, oranžová, zelená a dokonce i fialová. Jsou velké a kvádrovité, mají průměr 2-5 cm a délku 2-6 cm. I když jsou vědecky příbuzné s ostatními chilli papričkami, často se považují za samostatnou kategorii, protože nemají pálivost.

Historie + původ
Dlouho se věřilo, že chilli papričky pocházejí z Indie. Dnes výzkumy ukazují, že pochází z Francouzské Guyany. I když se v některých pramenech vedou spory o podrobnostech, obecně se uznává, že chilli papričky objevil v Novém světě Kryštof Kolumbus, který je našel při své výpravě za zrnky černého pepře (která byla v té době velmi cenná). Chilli papričky přivezl s sebou do Španělska. Odtud se chilli papričky dostaly na rozsáhlé portugalské obchodní cesty a poté se rozšířily do Evropy, Indie a většiny světa.

Přestože jsou chilli papričky celosvětově známé teprve relativně krátkou dobu, jedná se o starobylou plodinu, jejíž historie sahá tisíce let do minulosti. Ve starověku chilli papričky běžně používali Mayové, Aztékové a Inkové. Chilli papričky se používaly nejen ke kořenění a ochucování pokrmů, ale také při různých rituálech. Mayové a Aztékové věřili, že jejich pálivost dokáže očistit a ochránit domovy a že jejich žár dokáže vyléčit nemoci.

Kvalita, zdroje a bezpečnost
Je nezbytné mít spolehlivého dodavatele chilli papriček a výrobků z chilli papriček, aby byla zajištěna stálost pálivosti a chuti výrobků. Odběr od různých dodavatelů nebo od nespolehlivých dodavatelů může mít za následek nepředvídatelnost výrobku. Na pálivost a chuť chilli papriček mají vliv povětrnostní vlivy, zdroje, techniky zpracování a podmínky skladování, proto si před výběrem dodavatele udělejte průzkum.

Společnost Pacific Spice se zaměřuje na výrobu koření nejvyšší kvality. Za tímto účelem získáváme, zpracováváme a čistíme koření na místě. Pod naší plnou kontrolou můžeme zajistit, že naše přísné výrobní metody dalece převyšují standardy kvality amerických výrobců potravin. Výsledkem jsou produkty, které jsou čisté, bez kontaminantů a příměsí a jsou chuťově výrazným doplňkem vašich oblíbených pokrmů.

Použití
Když jsou chilli papričky čerstvé, používají se jako zelenina. Když jsou sušené, používají se jako koření.

Chilli papričky jsou oblíbené po celém světě a objevují se v řadě světových kuchyní. Za všechny jmenujme například…

Mexiko: Chilli papričky jsou klíčovou složkou salsy, mole a choriza.

Itálie: Puttanesca, slavná italská červená omáčka, obsahuje chilli papričky.

Louisiana: Červená paprika a kajenský pepř se používají k ochucení gumbo a krevet cajun.

Díky velké variabilitě chutí a pálivosti mohou chilli papričky doplnit téměř každý pokrm. Pro dosažení kouřovosti přidejte chipsy. Pro pálivost přidejte papričky jalapenos nebo habaneros, pro sladší chuť přidejte papričky bell papričky.

Buďte kreativní! A najděte si chilli papričky, které odpovídají vaší chuti (a toleranci!).

Zdravotní výhody
Chilli papričky jsou již nespočet let oslavovány pro své hřejivé a léčivé účinky. Nejnovější výzkumy dokonce naznačují, že chilli papričky mohou výrazně snížit riziko úmrtí na mrtvici nebo infarkt.

Skladování
Při skladování koření chilli papriček je důležité uchovávat je ve vzduchotěsné nádobě na chladném, tmavém a suchém místě. Skladujte je nad zemí a mimo zdi, aby zůstaly v suchu. Správně skladované koření by si mělo zachovat chuť a kvalitu až po dobu jednoho roku.

PSC Chilli papričky
Ve společnosti Pacific Spice máme celou řadu koření a koření, v nichž hrají hlavní roli chilli papričky. V naší kolekci si vybere každý, zejména pokud se nebojíte trochy pálivosti.